Andendagen i Iowa

NTT IndyCar Series kørte for anden dag på ovalen i Iowa nær Newton, hvilket var 2023 sæsonens 12. løb på kalenderen.

Will Power i Team Penske startede for anden dag i træk fra Pole – Pole nummer 70 for australieren. Holdkammerat Scott McLaughlin startede toer, foran David Malukas i Dale Coyne Racing, Ed Carpenter i Ed Carpenter Racing, Colton Herta i Andretti Autosport, Graham Rahal i Rahal Letterman Lanigan Racing, Josef Newgarden i Team Penske, Helio Castroneves i Meyer Shank Racing, Scott Dixon i Chip Ganassi Racing, og Marcus Ericsson i CGR.

Mesterskabsførende Alex Palou hos Chip Ganassi Racing startede 12’er.

Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing startede 21’er, mens Benjamin Pedersen i A J Foyt Enterprises startede fra 28. og sidste startposition, da dagens bil ikke blev godkendt gennem teknisk kontrol lørdag morgen, forud for den dobbelte kvalifikation, og derfor ikke måtte deltage i den.

Kørerne skulle igen køre 250 omgange på den korte oval på 0,894 miles, men løbet startede en time tidligere end i går.

Hy-Vee One Step 250 Presented by Gatorade 2023 start

Alle kom godt afsted, hvor gårsdagens vinder Newgarden hurtigt kom op på 5. pladsen.

Ericsson rykkede også fremad i feltet, og var oppe på P3 efter få omgange, da han overhalede Malukas.

O’Ward startede 11’er i løbet, men var hurtigt fremme på P6, lige bag Newgarden.

Der gik blot 13 omgange, inden de førende var i trafik, hvilket var Sting Ray Robb og Benjamin Pedersen, som skulle overhales med en omgang.

Newgarden var fremme på P3, efter 25 kørte omgange, og lå med det samme holdkammeraterne under pres.

McLaughlin var kortvarigt i føring af løbet, inden Power var forbi igen. De to blev dog lettere blokeret af Jack Harvey, så Newgarden overhalede begge to i Sving 2, og kort tid efter også Harvey med en omgang.

McLaughlin kom endelig forbi Power, og satte jagten ind på Newgarden.

Power blev ved med at falde tilbage, og var helt nede på P6, efter 37 omgange kørt.

De første biler begyndte at pitte efter 41 kørte omgange, mens frontgruppen ventede lidt længere.

Power pittede på omgang 51, da han virkelige døjede med bilen.

Malukas gik i stå, da han skulle ud af pitten, så det kostede ham nogle sekunder, inden de fik bilen startet igen.

Newgarden og McLaughlin pittede på samme omgang, og kom ud i samme rækkefølge igen.

Carpenter var faldet tilbage som en sten, efter at være startet firer. Han lå nede på 25. pladsen, to omgange efter de førende, da han simpelthen bare manglede fart i bilen.

Power havde haft et godt stop, og var fremme på 3. pladsen i løbet igen, men med Dixon helt oppe under bagvingen. Dixon havde noget mere fart i bilen i dag, og kom forholdsvis let forbi Power.

David Malukas

Lundgaard havde ok fart i bilen, og var oppe på 11. pladsen på reel fart, efter 70 kørte omgange, og var ikke ret meget anderledes på strategien, end de førende biler.

Power, Ericsson og O’Ward kom til at hænge fast bag Conor Daly, og det gjorde at O’Ward kunne smutte forbi begge konkurrenter plus Daly en omgang bagude.

Der kom Full Course Yellow på omgang 87, da Agustin Canapino snittede muren i Sving 2. Argentineren kunne dog køre videre, og havde umiddelbart ikke nogen skader på bilen.

Den Safety Car periode fik flere af kørerne på førende Newgardens omgang til at pitte. Her så alting ud til at gå godt.

Mens der kun var 8 biler på den førendes omgang, da der kom FCY, var der 21 på samme omgang, da løbet blev givet frit igen.

Løbet skulle have været givet frit igen på omgang 103, men der var lidt rod i rækkerne, hvor Palou ifølge dommerne skulle falde bagved Castroneves, da der var lidt forvirring omkring placeringerne ud af pitten. Efter nærmere gennemsyn viste det sig dog at være rigtig nok, at Palou var foran Castroneves på P13.

Løbet blev givet frit på Omgang 107, hvor Ericsson igen var frisk på speederen, og vandt et par placeringer inden Sving 1.

McLaughlin tog føringen af løbet i kort tid, inden Newgarden tog føringen igen.

Power fik kørt sig frem på 3. pladsen igen, foran Dixon og Ericsson.

Canapino måtte pitte, da der alligevel var et eller andet omkring hans baghjulsophæng, som føltes mærkelig ved høj fart.

Colton Herta & Alex Palou

Halvvejs i løbet var Newgarden førende, foran McLaughlin og Power.

Pedersen kæmpede stadig med bilen, ligesom han havde gjort under lørdagens lørdag, og kørte så langsomt, at andre kørere klagede over ham på radioen. Danskerens hurtigste omgang var næsten halvanden sekund langommere end de hurtigste.

Takuma Sato snittede muren i Sving 2, men løbet forblev grønt, da japaneren selv kunne køre den tilbage til pitten.

McLaughlin pittede før de omkringliggende konkurrenter i toppen af feltet. Det fik de andre til at reagere omgangen efter. Newgarden kom dog stadig ud i suveræn føring, foran McLaughlin, mens O’Ward var rykket frem på P3 med hurtigt pitarbejde, og sendte Power ned på P4.

Sting Ray Robb måtte pitte igen da mekanikerne ikke havde fået højre bagdæk skruet rigtig på. Han tabte faktisk dækket inden han nåede ind i pitten. Her var folk ude på banen utrolig heldige ikke at ramme dækket, da de måtte undvige til højre og venstre om dækket, som havde sit eget liv. Det udløste en Full Course Yellow, så dækket kunne blive samlet op.

Det fik store dele af feltet til at pitte – men ikke førende Newgarden, som blev ude på banen, da han kun havde kørt 18 omgange siden hans sidste pitstop.

Dommerne valgte at diskvalificere Robb fra løbet, da det som mekanikerne havde gjort, var så farligt for alle bilerne, foruden tilskuerne, som eventuelt kunne være blevet ramt, hvis dækket var blevet ramt af en bil.

Scott McLaughlin

Løbet blev givet frit igen på Omgang 169.

McLaughlin var flyvende på de friske dæk, og overhalede konkurrenterne indenom og udenom, som om de holdt parkeret. Han havde dog stadig nogle biler mellem sig selv og den førende Newgarden.

På blot 12 omgange, var McLaughlin fremme på 4. pladsen igen.

Der var let kontakt mellem Romain Grosjean og holdkammerat Kyle Kirkwood. Franskmanden ramte holdkammeratens bagdæk let, så der kom lidt røg fra kontakten – men heldigvis skete der ikke mere.

Newgarden, Power og Rosenqvist gjorde det pænt på gamle dæk, og kunne holde sig foran McLaughlin, som ikke længere var helt så hurtig.

Benjamin Pedersen blev beordret i pit af løbets dommere, da danskeren simpelthen kørte så langsomt ude på banen, at det var farligt for de andre. Han fik et sæt nye dæk på, og vendte så tilbage på banen.

Power mistede noget tid i pitten, da han skulle vente på at Ericsson kom i pit, lige foran ham.

Felixl Rosenqvist

Rosenqvist gik til angreb på Newgarden, men blev fanget bag Graham Rahal, og mistede så over et sekund, da han måtte op at stå på bremsen.

Dommerne kaldte Pedersen i pit igen – og denne gang for sidste gang i løbet. Selv på friske dæk kunne han ikke køre en tilpas høj fart, så de ville ikke have en så langsom bil til at køre rundt på ude banen.

McLaughlin prøvede at komme forbi holdkammerat Power for P3, men blev afvist i første forsøg.

Dixon og O’Ward kæmpede hårdt om 7. pladsen. De to havde været på kollisionskurs tidligere på sæsonen, hvor mexicaneren ramte sammen med newzealænderen på gaderne i Long Beach.

Med 20 omgange tilbage af løbet, var der kun 8 biler tilbage på den førendes omgang.

Der kom Full Course Caution med 10 omgange tilbage af løbet, da Ryan Hunter-Reay kørte langsomt ude på banen, efter at have klappet højre siden af bilen i betonmuren. Det var nok til at bøje hjulophænget, så han var ude af løbet.

Løbet blev frigivet med 3 omgange tilbage.

Newgarden kom godt afsted, men Power kom forbi Rosenqvist, som også mistede placeringer til Palou og McLaughlin.

Josef Newgarden

Josef Newgarden i Team Penske vandt for anden gang i denne weekend, foran holdkammerat Will Power, Alex Palou i Chip Ganassi Racing, Felix Rosenqvist i Arrow McLaren, Scott McLaughlin i Team Penske, Scott Dixon i CGR, Colton Herta i Andretti Autosport, David Malukas i Dale Coyne Racing, Marcus Ericsson i CGR, og Patricio O’Ward i Arrow McLaren på P10.

Christian Lundgaard i Rahal Letterman Lanigan Racing kom hjem på en flot 13. plads, efter gårsdagens skuffelse.

Alex Palou er stadig mesterskabsførende, selvom Josef Newgarden er rykket meget tættere på med weekendens to sejre. Scott Dixon er P3, Scott McLaughlin P4, og Pato O’Ward P5.

Christian Lundgaard er faldet tilbage på 9. pladsen i mesterskabet.

Nu har alle NTT IndyCar Series holdene en weekends pause, inden der skal køres på gaderne i Nashville den 6. august 2023.